Zo bereken jij je caloriebehoefte
Jens Knibbeler
Fitness Coach

Je caloriebehoefte, wat is dat nou eigenlijk en waarom is het zo belangrijk om dit bij te houden om het juiste resultaat te behalen. Je caloriebehoefte is kort gezegd het aantal calorieën die je dagelijks nodig hebt om normaal te kunnen functioneren. Velen van ons denken dat als je maar vaak genoeg sport het resultaat vanzelf komt. Ik zal je even uit deze droom halen, want je voeding (juiste caloriebehoefte) is meer dan 70% van je resultaat, waarbij sporten zelfs minder dan 30% is. Nu zeggen deze percentages ons verder niet zoveel, want het een kan simpelweg niet zonder het ander om het maximale resultaat te behalen.

Het is dus belangrijk om de juiste voeding te eten en je caloriebehoefte te bij te houden. Je caloriebehoefte hangt af van 2 factoren, namelijk het zogenoemde basaal metabolisme en jouw energieverbruik. Het basaal metabolisme laat zien hoeveel calorieën je lichaam verbruikt op het moment dat jouw lichaam in rust is en jij minimale energie verbruikt. Je energieverbruik is de extra energie die je gebruikt voor de fysieke activiteiten die je op een dag verricht. Tel je dus het basaal metabolisme van je lichaam op bij jouw energieverbruik van die dag, dan weet je wat jouw caloriebehoefte is.

Basaal metabolisme 

Het basaal metabolisme verschilt per persoon. Zo kan de ene persoon eten wat die wilt, maar blijft dun en kan de andere persoon nog niet eens naar eten kijken of de kilo’s zitten er al aan. Om erachter te komen hoe dit bij jou werkt kun je allereerst kijken naar je bouw. Ben je van nature smal gebouwd, dan zal jouw metabolisme een stuk sneller zijn dan wanneer je van nature grof gebouwd bent. 

Beiden hebben voor en nadelen. Wanneer je namelijk makkelijk aankomt, zul je dus ook minder moeten eten om in spiermassa aan te komen. Het nadeel hierbij is wel dat wanneer je wilt droog trainen het een stuk lastiger zal zijn om af te vallen.

Wanneer je moeilijk aankomt, is het nadeel dat je dus heel veel zult moeten eten om in spiermassa aan te komen. Het voordeel is dat wanneer je wilt gaan droog trainen dit een stuk makkelijker zal gaan.

Energieverbruik

Daarnaast verschilt het energieverbruik ook per persoon. De een gaat vaker naar de sportschool dan de ander en wellicht heeft de ene persoon een vaste baan op kantoor, terwijl de andere persoon stratenmaker is en dus veel meer energie verbruikt.

Jouw doel 

Je dagelijkse caloriebehoefte is dus het startpunt voor het behalen van resultaat. Aan de hand van jouw doel kun je vanuit hier aan de slag gaan. Wil je namelijk afvallen, dan zul je in een calorietekort moeten zitten. Hierbij is het belangrijk dat dit op een gezonde manier gebeurt en dit dus niet te ver onder jouw dagelijkse caloriebehoefte. 

Wanneer jouw doel is om aan te komen, zul je in een calorieoverschot moeten zitten. Hierbij geldt hetzelfde dat dit niet te veel boven  je dagelijkse caloriebehoefte mag zitten, om te voorkomen dat je een heleboel vetmassa gaat aankomen. 

Nu is het zo dat we voor jouw het maximale resultaat willen behalen en dit iedere persoon andere doelen en een andere aanpak nodig heeft. Ben je dus benieuwd wat jouw dagelijkse behoefte is en zou je daarnaast voedingstips willen om aan deze behoefte te komen? Stuur ons even een DM via social media of mail naar lifttwins@outlook.com