Het gebruik van supplementen wordt steeds aantrekkelijker binnen de fitnessindustrie. Er zijn tegenwoordig ook een heleboel verschillende supplementen, maar welke zijn nu echt effectief? Ik zal stap voor stap afgaan welke supplementen er zijn, waar ze goed voor zijn en wat onze visie is op deze supplementen.
Whey / eiwitpoeder
Het eiwitpoeder, ook wel whey genoemd is een van de bekendste supplementen. Wat veel mensen niet weten is dat whey een restproduct is dat overblijft bij de productie van kaas. Na onderzoek kwam men erachter dat whey een erg goede eiwitbron is. Doordat de waarden van deze eiwitbron zo hoog zijn is dit perfect bij het opbouwen van spierweefsel.
De eiwitbron draagt dus bij tot de groei van spiermassa en het snel herstellen van de spieren. Hierdoor is whey dus een ontzettend aantrekkelijk product binnen de fitnessindustrie geworden.
Misverstanden
Nu zien wij toch nog vaak onduidelijkheden over dit product bij veel sporters. Velen hebben namelijk het idee dat zo’n shake whey genoeg is om het maximale resultaat te behalen. Ze zien het drinken van whey als iets dat er direct voor zorgt dat je goed bezig bent. De opvatting is compleet verkeerd. De hele bedoeling van het drinken van whey is namelijk om het eiwitgehalte voor die dag aan te vullen, wanneer je dit die dag niet uit je dagelijkse voeding hebt gehaald. Het maakt het dus slechts gemakkelijker om aan jouw caloriebehoefte te voldoen voor die dag. Hierbij is het dus belangrijk dat jij je calorieën dagelijks bijhoudt! Lees het blog over het bereken van je caloriebehoefte, om erachter te komen hoe dit precies werkt!
BCAA
BCAA is de afkorting voor Branched Chain Amino Acids, oftewel ‘vertakte keten aminozuren’. BCAA bestaat uit drie aminozuren, namelijk leucine, isoleucine en valine. Nu zegt dit jou en mij verder niet zo heel veel, maar dit zijn eigenlijk de bouwstenen van een eiwit en dus ook belangrijk voor het opbouwen en herstellen van de spieren.
Nu is het zo dat BCAA vaak gebruikt wordt tijdens het sporten, omdat het ook wel ‘snelle aminozuren’ worden genoemd die al voor sneller herstel zorgen tijdens de training. Toch blijkt dat BCAA weinig toegevoegde waarde heeft, wanneer je al voldoet aan je dagelijkse eiwitbehoefte.
Onze visie op het gebruik van BCAA is dan ook dat het zonde is van je geld. Wij maken zelf dan ook geen gebruik van het supplement, omdat het voor ons te weinig toegevoegde waarde heeft. Nu zijn er vast een heleboel bedrijven en influencers die het product alsnog aanraden, maar vraag jezelf dan eens af of ze dit niet alleen doen omdat ze het product toevallig zelf verkopen 😉
Creatine
Creatine is een lichaamseigen stof die de energievoorziening van je spieren regelt. Creatine wordt aangemaakt vanuit de alvleesklier en lever en daarnaast komt creatine je lichaam binnen via het eten van vis en vlees.
Creatine zorgt dus voor energie in je spieren. Door een toename in energie in de spieren zal je uithoudingsvermogen langer worden, waardoor je langer en zwaarder kunt trainen. Dit resulteert op lange termijn dus ook in het sneller opbouwen van spiermassa.
Met het supplement kun je dus de dagelijkse inname van creatine verhogen. Wat dus een positief effect zal hebben op je sportprestaties. Daarnaast zorgt creatine ervoor dat je meer vocht vasthoudt in je spieren. Ideaal dus als je gespierder wilt worden!
Hoelang gebruiken?
Er is vaak nog veel onduidelijkheid over het gebruik van creatine. Kan je het nu dagelijks gebruiken of moet het in periodes? Het gevaar van non-stop gebruik van creatine is dat je lichaam er uiteindelijk aan went dat dit van buitenaf wordt aangevuld, waardoor dit ervoor kan zorgen dat je lichaam het niet meer zelf zal aanmaken. Daarnaast kan het overmatig gebruik leiden tot problemen met de nieren. Door het in periodes te gebruiken, geef je jouw lichaam ook weer de mogelijkheid om het een periode zelf aan te vullen.
Twijfel je? dan raadt ik je aan om te beginnen met het gebruik van creatine in periodes. Wij doen dit zelf ook in periodes van 5 tot 6 weken wel en erna 4 tot 5 weken niet. Uiteindelijk heeft creatine wel enigszins effect op jouw resultaat, maar blijft hard trainen en goede voeding het allerbelangrijkste!
Pre-workout
Pre-workout wordt steeds populairder. Het lijkt wel alsof sommigen niet eens meer zonder kunnen. Maar heb je het echt nodig om het maximale uit je training te halen?
Pre-workout is voornamelijk cafeïne, die jou die extra energie boost geeft. Daarnaast zitten er ook nog andere stoffen in waaronder ook het supplement creatine. Pre-workout ingenomen voor een training om jou een extra energie boost te geven en het maximale uit je training te halen.
Iedere sporter heeft zijn eigen voorkeur voor het gebruik van dit supplement. Onze visie is dat wij het supplement overbodig vinden. Wij trainen al jaren lang zonder het gebruik van pre-workout en halen alsnog het maximale uit onze training. Dit is ook voornamelijk omdat wij beiden zo ontzettend hongerig zijn en die energie boost uit onszelf opwekken.
Daarnaast vinden wij de gezondheid van ons lichaam erg belangrijk en niet alleen die van onze spieren. Overmatig gebruik van pre-workout kan namelijk ook schadelijk zijn voor je hart en bloedvaten en je lichaam in het algemeen. Je negeert hiermee namelijk het huidige energielevel van je lichaam, waardoor je hier juist alleen maar meer uitgeput van kan raken.
We zien ook steeds meer jonge sporters die hun sporthelden nadoen in het gebruik van pre-workout. Hierbij hebben wij onze vraagtekens of dit zo gezond is voor deze jonge sporters. Vooralsnog is dit alleen onze eigen visie en moet iedereen doen wat voor hem of haar goed voelt. Wij willen jou er alleen wel voor waken dat dit ook negatieve effecten kan hebben op jouw lichaam en dat je afhankelijk gaat worden van een supplement om jouw maximale prestatie te leveren.
Waar kun je dan het beste je supplementen kopen?
Wij zijn hier puur om de juiste informatie te leveren, omdat wij willen dat jij het maximale resultaat gaat behalen. Daarom vertellen we jou ook nu dat je moet oppassen met het teveel betalen voor supplementen of het aanschaffen van overbodige supplementen om die ene fitness guru dit jou aanraad. Zoals al eerder benoemd zijn er veel grote fitness influencers die hun eigen producten aanprijzen en dat is natuurlijk ook niet gek. Wees je er alleen bewust van dat zij dit met een reden doen en probeer je visie hierin te verbreden.
Wij kopen zelf onze supplementen bij bedrijven die bekend staan om de kwaliteit/prijs verhouding, waarbij je niet te veel extra betaald aan hun marketing en gegarandeerd bent van de beste kwaliteit.
Sommige supplementen hebben dus wel degelijk een positief effect op jouw sportprestaties en resultaten, maar het allerbelangrijkste is om consistent te trainen en de juiste voeding en calorieën binnen te krijgen!