waarom je moet stoppen met het eten van varkensvlees?

Stef Knibbeler
30 December 2022

Er zijn verschillende redenen waarom varkensvlees niet goed is voor je lichaam.

Ten eerste bevat varkensvlees vaak hoge niveaus van verzadigd vet en cholesterol, wat het risico op hart- en vaatziekten kan verhogen. Verzadigd vet kan leiden tot hogere niveaus van LDL-cholesterol (het “slechte” cholesterol) in het bloed, wat kan leiden tot plaque-opbouw in de bloedvaten en een verhoogd risico op hart- en vaatziekten. Onderzoek heeft ook aangetoond dat het eten van varkensvlees kan leiden tot een verhoogd risico op het ontwikkelen van diabetes type 2.

Ten tweede kan het eten van varkensvlees ook leiden tot een hoger risico op bepaalde soorten kanker, zoals darmkanker en baarmoederhalskanker. Dit komt omdat varkensvlees vaak geconsumeerd wordt in verwerkte vormen, zoals worstjes en ham, die vaak behandeld zijn met chemische conserveermiddelen en bewaarmiddelen die kankerverwekkend kunnen zijn.

Ten derde kan het eten van varkensvlees ook bijdragen aan de ontbossimering van de planeet. Varkensvleesproductie is vaak verbonden met ontbossimering van grondstoffen, zoals landbouwgrond, water en diervoer, en kan ook leiden tot vervuiling van lucht en water. Bovendien kan de productie van varkensvlees ook bijdragen aan de uitstoot van broeikasgassen, wat kan leiden tot klimaatverandering.

In plaats van varkensvlees te eten, kun je overwegen om plantaardige proteïnebronnen te kiezen, zoals bonen, peulvruchten en tofu. Deze opties zijn vaak rijk aan voedingsstoffen en kunnen helpen bij het verminderen van het risico op hart- en vaatziekten, diabetes type 2 en bepaalde soorten kanker, terwijl ze ook beter zijn voor het milieu. Als je toch vlees wilt eten, overweeg dan om een minder ontmaximerende proteïnebron te kiezen, zoals kip of vis.

In samenvatting is varkensvlees niet goed voor je lichaam vanwege de hoge hoeveelheid verzadigd vet en cholesterol die het bevat, het verhoogde risico op bepaalde soorten kanker en de impact op het milieu.

Klaar voor jouw transformatie?