Hoe belangrijk is mijn uitvoering?

Jens Knibbeler

Hoe zwaarder het gewicht hoe beter toch? Nee zeker niet. Al die videos op social media, waarin mensen extreem zware gewichten pakken, zijn vaak helemaal niet realistisch om mee te vergelijken. Allereerst hebben de mensen die dit doen vaak al jaren ervaring en daarnaast heeft het geen meerwaarde voor het behalen van resultaat. 

Als beginnend sporter, maar ook nog vaak als meer ervaren sporter, is het belangrijk om eerst te focussen op de juiste uitvoering. Als ik in de sportschool ben zie ik nog te vaak, voornamelijk jonge jongens, die mee willen doen met het gewicht van iemand die al jaren sport. Stop hier direct mee! Je gaat hier namelijk alles behalve resultaat mee behalen. 

Vaak gaat dit ten koste van de uitvoering en houding tijdens de oefening, waardoor je niet alleen de oefening minimaal uitvoert, maar de kans op blessures ook nog eens vergroot. Als je bijvoorbeeld biceps aan het trainen bent, wil je ook alleen je biceps aanspreken en niet ook nog je schouders en onderrug doordat je houding compleet verkeerd is. Toch gebeurd dit nog te vaak om maar te bewijzen hoe sterk je bent. 

Wij zijn daarom ook veel sneller onder de indruk van de juiste uitvoering, dan van het pakken van zwaar gewicht. Uiteindelijk doe je het namelijk om voor jezelf het maximale resultaat te behalen en niet om te laten zien aan de rest in de sportschool hoe sterk je bent. Wanneer je uitvoering goed is, zul je ook veel sneller omhoog gaan in gewicht en veel sneller resultaat zien. 

Klaar voor jouw transformatie?