Hoe werkt spiergroei?

Stef Knibbeler
30 December 2022

Spiergroei, ook wel hypertrofie genoemd, is het proces waarbij spieren groter worden door middel van training en voeding. Dit gebeurt doordat de spiervezels worden aangepast aan de belasting waaraan ze worden blootgesteld.

Er zijn twee soorten spiergroei: sarcoplasmische hypertrofie en myofibrillaire hypertrofie. Sarcoplasmische hypertrofie is het toenemen van de hoeveelheid vloeistof in de spiercel, wat leidt tot een toename in omvang, maar niet noodzakelijkerwijs in kracht. Myofibrillaire hypertrofie, aan de andere kant, is het toenemen van de hoeveelheid eiwit in de spiervezels, wat leidt tot een toename in zowel omvang als kracht.

Spiergroei begint met het aanmaken van kleine scheurtjes in de spiervezels tijdens training. Dit gebeurt wanneer de spieren worden blootgesteld aan meer belasting dan ze gewend zijn. Als reactie hierop produceren de spieren eiwitten om de beschadigde spiervezels te herstellen en te versterken. Dit proces wordt anabolisme genoemd.

Om spiergroei te bevorderen, is het belangrijk om voldoende eiwitten te eten, vooral na het trainen. Eiwitten zijn de bouwstenen van spieren en zijn nodig om de beschadigde spiervezels te herstellen en te versterken. Het is ook belangrijk om voldoende koolhydraten te eten om de spieren de energie te geven die ze nodig hebben om te herstellen en te groeien.

Vergeet ook niet om voldoende te rusten. Tijdens de rustperiode is het lichaam bezig met het herstellen en versterken van de spieren, dus het is belangrijk om voldoende tijd te nemen om te rusten en te herstellen tussen trainingen.

Er zijn verschillende factoren die kunnen bijdragen aan het tempo waarin spiergroei plaatsvindt, zoals de hoeveelheid en intensiteit van de training, de hoeveelheid en kwaliteit van de voeding, en de hoeveelheid rust die wordt genomen. Door de juiste combinatie van training, voeding en rust kan iedereen spiergroei behalen.

Klaar voor jouw transformatie?