Hoe blijf ik gemotiveerd

Jens Knibbeler

Gemotiveerd blijven kan soms lastig zijn. Nu is het zo dat iedereen wel eens een dag heeft waarbij de motivatie om te sporten of goed te blijven eten even wat minder is. Toch is het belangrijk om ook deze dagen door te zetten. Dit soort dagen kunnen namelijk jouw patroon doorbreken om te blijven verbeteren. Wij gaan jou een aantal tips geven om toch gemotiveerd te blijven. 

Discipline neemt motivatie over

Zie motivatie als je startpunt en discipline als hetgeen wat ervoor zorgt dat je door blijft gaan! 

Motivatie is het gevoel van iets willen en discipline is het trouw zijn aan jezelf door te doen wat je met jezelf afspreekt om te doen!

Is er geen gevoel van willen aanwezig, dan zorgt discipline ervoor dat je toch gaat. Hoe creëer je dan discipline? Herhaling! Door herhaling ontstaat een gewoonte en een opstapeling van gewoontes resulteert uiteindelijk in discipline! 

Accountability partner 

Een van de meest motiverende factoren is het hebben van een accountability partner. Iemand waaraan jij jezelf kunt optrekken en die ervoor zorgt dat jij scherp blijft, maar natuurlijk ook andersom. Bij het vinden van een accountability partner is het belangrijk dat:

  • Jullie op een vergelijkbaar niveau zitten 
  • Jullie elkaar beiden kunnen motiveren 
  • Er een lichte concurrentie/strijd heerst 
  • Jullie streven naar eenzelfde doel 

Nu hebben wij makkelijk praat omdat wij elkaar al hebben van jongs af aan, maar er zijn meer mensen die net als jij alles uit zichzelf willen halen. Zorg ervoor dat je je zoveel mogelijk omringt met dit soort mensen! 

Stellen van doelen 

Het is erg belangrijk dat je haalbare doelen stelt voor jezelf. Hierdoor zorg je ervoor dat je iets hebt om naartoe te werken. Zorg er wel voor dat deze doelen erg specifiek en haalbaar zijn. Wanneer je namelijk een te breed en vaag doel stelt kun je er ook niet naartoe werken. 

Te breed en vaag doel: 

“Ik wil in spiermassa aankomen.”

Specifiek en werkbaar doel: 

“Ik wil iedere week 0,5 kilo in spiermassa aankomen, door 5 keer per week te sporten en me te houden aan 3300 calorieën per dag.”

Motivational speeches 

Wat ons heel erg helpt op momenten dat we even wat minder gemotiveerd zijn is het luisteren van motivational speeches. Deze zorgen ervoor dat je op een andere manier gaat denken over jezelf en het leven. Je krijgt hierdoor net die extra boost die ervoor zorgt dat jij die dag toch het maximale uit jezelf gaat halen. Daarnaast is het luisteren van motivational speeches altijd effectief. Ook wanneer je wel al gemotiveerd bent. Hoe meer motivatie, hoe beter! 

Check onze Spotify Motivational Speeches en Youtube Motivational Videos playlists voor de maximale motivatie!

Visualiseer een toekomstbeeld voor jezelf 

Deze komt erg overeen met het stellen van doelen, maar is net even iets anders. Het stellen van doelen is namelijk gefocust op korte termijn, zodat je ook het gevoel van voldoening gehaald. Het visualiseren van je toekomstbeeld daarentegen is gefocust op een eindbeeld die jij hebt voor je toekomst. Durf te dromen en hiervoor is niks te gek. Zolang jij aan dit beeld blijft vast houden en er iedere dag alles aan doet om hier naartoe te werken is niks onmogelijk!

Samen toewerken naar jouw fysieke doelen?