Het effect van cardio op spiergroei?

Stef Knibbeler
28 December 2022

Cardio-oefeningen, zoals hardlopen, fietsen en zwemmen, zijn een populaire manier om het hart- en vaatzystemen te versterken en gewicht te verliezen. Maar wat is het effect van cardio op spiergroei?

Er is een gemeenschappelijk misverstand dat cardio-oefeningen leiden tot spierafbraak en daarom spiergroei belemmeren. Dit is echter niet helemaal waar. Hoewel het waar is dat cardio-oefeningen niet direct bijdragen aan spiergroei zoals gewichtheffen of krachttraining, kunnen ze wel indirect bijdragen aan spiergroei door het verbeteren van de bloedcirculatie en het verhogen van het aanbod van zuurstof en voedingsstoffen naar de spieren. Dit kan helpen bij het herstel van spieren na een intensieve training en kan daarom bijdragen aan de groei van spieren op de lange termijn.

Daarnaast kan cardio-oefening ook helpen bij het verminderen van het percentage lichaamsvet, wat kan leiden tot een beter zichtbare spierdefinitie. Als je een laag percentage lichaamsvet hebt, zullen je spieren beter zichtbaar zijn, wat kan leiden tot een gevoel van voldoening en motivatie om door te gaan met krachttraining.

Het is echter belangrijk om te onthouden dat spiergroei voornamelijk afhangt van de hoeveelheid en intensiteit van krachttraining en de hoeveelheid eiwitten die je binnenkrijgt. Cardio-oefeningen kunnen wel een rol spelen bij het behouden en versterken van spiermassa, maar het is niet de belangrijkste factor.

Als je wilt werken aan spiergroei, is het belangrijk om een goed uitgebalanceerd trainingsprogramma te volgen dat zowel krachttraining als cardio-oefeningen omvat. Krachttraining is het belangrijkste voor spiergroei, dus zorg ervoor dat je voldoende tijd besteedt aan het opbouwen van kracht en spiermassa. Cardio-oefeningen kunnen helpen bij het behouden en versterken van spiermassa, dus zorg ervoor dat je ook voldoende tijd besteedt aan het verbeteren van je uithoudingsvermogen.

Klaar voor jouw transformatie?